Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

Чесън /Allium sativum/

Семейство: Лукови

Форми на употреба:

Цялата глава със скилидки, пресен, цял или под формата на паста, изсушен и счукан.

Сродни подправки:

Чесънът е сроден на други членове от семейство Лукови: ситен лук, див чесън и лук.

Митология:

Римляните са приемали чесъна за афродизиак. Вярвало се е, че консумирането на скилидки чесън увеличава потентността на мъжете. Според някои източноевропейски легенди приемането на чесън предпазва от ухапване от вампири.

Лечебни свойства:

Още преди 1500 години пр.Хр. чесънът е бил основна съставка при приготовлението на различни медицински лекарства, а древните гърци са го използвали за лечение на много болести. През Средновековието лекарите са предписвали чесън като лечебно средство най-вече заради неговите заздравителни свойства. Чесънът има антисептично действие и отделя слуз. Прилаган външно, бульонът от чесън се използва за лечение на възпалено гърло или болезнени отоци, а като течност – за облекчение на възпалени бронхи.

Аромат:

Чесънът има лек пикантен и леко сладникав вкус. Характерен е неговия остър аромат.

Употреба:

Чесънът е универсална подправка за всички видове пикантни ястия. Има широка употреба в средиземноморската и азиатската кухня. Той е основна съставка при ястия, като тапас, антипасти и mezzos. Върви също с месо и риба, суфлета и супи, а неговият аромат е подходящ за приготовлението на някои салатни дресинги и дипове.

Съхранение:

В магазините чесън се намира през цялата година. През пролетта пресният чесън може да се консумира цял като зеленчук. Ако се съхранява на тъмно и сухо място, може да издържи няколко месеца. Консервираният чесън след като веднъж е отворен трябва да се съхранява в хладилника. Както солта, така и чесънът на прах следва да се съхранява на тъмно място в добре затворено бурканче.

Съвети при готвене:

Пресният чесън се разпознава по неговата твърда бяла луковица, покрита със суха обвивка. Може би сте се чудили защо някои луковици чесън са бели, а други леко розовеещи. Разликата във вкуса е незначителна. Въпреки това, гурме готвачите предпочитат да използват леко розовеещия чесън. Пастата от чесън има почти същият вкус, както тази на пресните скилидки чесън. Преди да почнете да белите и режете скилидките чесън, навлажнете леко ръцете си и дъската за рязане – по този начин чесънът ще пусне своя аромат много по-бързо. Тази подправка пуска силен аромат, когато се счука или се накълца с нож. Когато се пържи в мазнина или се готви, загубва част от пикантния си вкус.

Zavedenia Web Design Casio