Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

Рецепта на главен готвач Филип Панчев.

 

Представяме ви специалет от кухнята на ресторант Глобус.

Продукти (за 1 порция):Бон Филе

2 медальона еленско бон филе по 100гр картофи билки: розмарин, копър, магданоз сол, пипер 80 г зехтин 100 г масло Сос Жу: тръбни кости, варени със зеленчуци, редуцират се с масло и захар и червено вино. Цялата смес се прецежда през готварска цедка. Продава се и на прах, като допълнително се прибавят 30 мл тежко червено вино, екстракт ванилия, оцет, 5 г захар и соса се разтваря. за декорация: пресен лук, точки балсамова редукция и зехтин

Начин на приготвяне:

Стъпка 1. Месо: медальоните се овкусяват предварително със сол и микс от пипер, пресен розмарин, зехтин. Хубаво е да престоят 6 часа, за да може месото да отпусне.

Стъпка 2. Месото бон филе от елен е сравнително нов продукт на българския пазар. Самото месо е високо качествено. Бон филе от елен е внос от Холандия и е отгледан във специални ферми. Няма нужда от предварително окрехохтяване. Само се овкусява. Приготвя се изключително бързо на грил или тиган и му трябват по 25-30 минути от всяка страна в зехтин като след това се прибавя по желание от вас сос „Жу” и веднага се дърпа от огъня. Накрая се прибавя масло за по-добра плътност на соса и за да изглежда лъскав.

Стъпка 3. Гарнитура: Картофите се обелват цели и се подрязват от двете страни за да добият по-цилиндрична форма. Сваряват се на бавен огън като, докато са топли се овалват в масло и билки (копър, магданоз и розмарин). Това е изключително подходяща гарнитура за червени меса.

продукти за бон филееленско месомесото се запича на тиганприбавя се сос Жугарнитура картофиприбавя се сос Жуястието се украсява бон филе от ленско месо и гарнитура от картофи

Zavedenia Web Design Casio