Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

чубрицаМитология:

Римляните използвали чубрицата при готвене или като билка. Те също така вярвали в нейната сила като афродизиак. Приемало се, че тя осигурява благополучието в брака.

Лечебни свойства:

Чубрицата помага за доброто храносмилане. Действа като антисептично средство при травми на ларинкса и фаринкса.

Аромат:

Чубрицата има силен приятен аромат и леко парещ тръпчив вкус.

Употреба:

Чубрицата е много добро газогонно средство. Прибавя се към тежки ястия като ястия с дивеч  и мазни меса. Върви с риба, тежки супи, печени картофи, салати с картофи и бобени растения, ястия с домати и гъби. Може да се използва за подправка на пушена храна.

Съхранение:

Свежите листа от чубрица се съхраняват в хладилника, а изсушените в херметически затворен буркан на тъмно и прохладно място.

Съвети за готвене:

Прясната чубрица може да бъде замразена и изсушена. Използвайте я внимателно. Тя се прибавя по време на готвене, когато най-силно пуска аромата си. Прибавяйте пресните листа на чубрицата цели и преди да сервирате ги махнете.

Турска бобена супа:турска бобена супа

Измийте половин кг зелен боб и го нарежете по дължина. Обелете и нарежете на ситно 1 глава лук и 2 скилидки чесън. Измийте, подсушете и нарежете около половин килограм телешко бутче. Загрейте 2 супени лъжици зехтин в тиган и задушете (сотирайте) парчетата месо с лука и чесъна. Добавете зеления боб и една четвърт зеленчуков бульон. Подправете с 5 стръка чубрица, 1 стрък розмарин, 5 стръка мащерка, щипка сол и пипер. Сгответе всичко на умерена топлина за около 40 минути. Издълбайте месото на 2 домата, и ги сварете. Разделете на 4 части доматите , отстранете ненужните семена и дръжките, нарежете ги на парченца и ги добавете към супата. Оставете я да поври още 5 минути. Най-накрая премахнете всички стръкове подправки и подправете готовата супа.

Zavedenia Web Design Casio