Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

сусамЛечебни свойства:

Сусамът може да се използва като разслабително средство. Предпазва то косопад и главоболие. Препоръчва се като профилактика срещу остеопороза. В Азия сусамовото олио се използва като лекарство от природната медицина. Използва се при масажи и служи като релаксиращо средство.

Аромат:

Сусамът няма мирис и вкусът му е леко сладникав.

Употреба:

Сусамът в Централна Европа предимно се използва като съставка на хлябове, кифли, мюсли и флейкс. В азиатската кухня, месото и рибата се пържат в хрупкаво сусамено масло и се добавя към всички сладки ястия. Най-вече в китайската кухня сусаменото олио се използва като подправка.

Съхранение:

Съхранявайте семената сусам на прохладно, сухо у тъмно място.

Съвети за готвене:

Вкусът на сусама се усеща най-силно, когато се опече. При приготвянето на пикантни ястия, можете да смелите сусам и да добавите към него малко сол, за да подсилите вкуса на ястието. Сусамът бързо остарява, когато се съхранява на влажно място.

Сусамова паста Тахини (Tahini):

Паста тахини се приготвя от смлян сусам. Използва се за подправка на месни и зеленчукови ястия в ориенталската кухня. Може да се размаже и върху филия хляб.

Гомасио (Gomasio):

Гомасио, още познат като сусамена сол, е микс от печен и смлян сусам и морска сол. В Япония гомасио е традиционна подправка от години насам. Той никога не трябва да е горещ и се добавя към ястията малко преди яденето им. Трябва да се съхранява в хладилник и е хубаво да се използва, колкото е възможно по-бързо след като е направен.

Zavedenia Web Design Casio