Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

Продукти:

1 кг. риба (сом или шаран)

За зеленчуковия сос:

2 моркова

1/2 глава целина

4-5 глави лук

олио

4-5 скилидки чесън

1 с.л. брашно

1 ч.л. червен пипер

3-4 червени домата

черен пипер

дафинов лист

За украсата:

сварено яйце, лимон

Изчистете и нарежете на кубчета морковите и целината, след което ги задушете до омекване в малко подсолена вода. Нарежете на филийки лука и го сложете да се пържи с 3/4 чаша олио заедно с морковите, целината и чесъна. Накрая сложете да се пържат брашното, а след това прибавете червения пипер и червените домати, обелени и нарязани на ситно. Оставете сместа да ври, докато започне отново да се пържи. Разредете я след това с гореща вода на умерено гъст сос. Посолете соса на вкус, подправете го с черен пипер и дафинов лист и го изсипете в плитка широка тенджера или в тавичка, която може да се похлупва с капак.

Измийте добре рибата, нарежете я на парчета (по 1 за позиция) и я посолете. Оставете я да престои осолена 15-20 минути и я запържете. Наредете изпържената риба в зеленчуковия сос. Сложете ястието да ври на слаб огън около 25-30 минути или го опечете на фурна.

Поднесете плакията студена, като във всяка порция върху парчето риба сложете кръгче от червен домат, а върху него – кръгче от твърдо сварено яйце и резенче от лимон.

Zavedenia Web Design Casio