Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

седефчеЛечебни свойства:

Седефчете облекчава болести на очите и главоболие. В алтернативната медицина се препоръчва като лек срещу плебит.

Аромат:

Вкусът на седефчето е пикантен, леко кисел и горчив.

Употреба:

Употребява се пестеливо и може да се използва като подправка на салати, месо и ястия със сирене, спанак, зеле, гъби и риба. Той е класическа съставка към гроздовите ракии.

Съхранение:

Изсушените листа от седефче са единствено налични в аптеките. Ако искате да използвате свежи листа от растението, трябва да ги отгледате сами, тъй като рядко се намира по магазините. Съхранявайте изсушено седефче на тъмно и сухо място. Свежите стръкове можете да запазите в хладилника за няколко дни, като ги увиете предварително във влажна кърпа и ги поставите в кесийка.

Съвети за готвене:

Тъй като неговият вкус е силен, използвайте подправката предпазливо. Изсушено седефче може да счупите и смелите в мелачка или да изсипете малко гореща вода в съд, за да може да пусне своя аромат.

За какво да внимаваме:

Дори и в малки количества седефчето може да предизвика алергии при по чувствителните хора. В големи количества растението може да доведе до храносмилателни проблеми и дори може да бъде отровен. Бременните жени трябва да избягват неговата консумация тъй като може да предизвика преждевременно раждане.

Zavedenia Web Design Casio