Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

Крумидарник

Продукти:

1 кг лук
сол
дафинов лист
черен пипер на зърна

Продукти за домашно приготвените кори:

1 кг брашно
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 яйце
350 г студена вода

Начин за приготвяне на плънката:

рязане на лукСтъпка 1
Обелените глави лук се разрязват на половина и след това се режат на тънки ивици.

 

 

 

варене на лукаСтъпка 2
Нарязаният лук се поставя в тенджера. Добавят се 1 чаена чаша вода (около 150 г), 2 ч.л. сол, 7-8 зърна черен пипер и 2-3 листа дафинов лист. Оставя се на котлона да се свари (лукът трябва да омекне).

 

 

 

Стъпка 3
След като е готов се отсранява от огъня и се оставя да изстине. Дафиновия лист и черния пипер се отсраняват.

Точене на домашните кори:

приготвяне на тестотоСтъпка 1
В тава се изсипва брашно. Добавят се едно по едно солта, яйцето, оцета, олиото и водата, която се изсипва постепенно. Сместа започва да се бърка и след това да се меси.

 

 

 

месенеСтъпка 2
Тестото се меси докато престане да лепи по ръцете. Винаги се меси в една посока.

 

 

 

5 питкиСтъпка 3
Готовото тесто се разделя на 5 питки – 1 по-голяма, 3 средни и 1 по-малка. Всяка топка се размесва с брашно и се поставят настрана като се покриват с кърпа.

 

 

 

точенеСтъпка 4
Всяка питка започва да се точи. Започва се от най-голямата.

 

 

 

поставяне не първата кораСтъпка 5
Когато е готова се поставя в тавата, в която ще печете крумидарника. Дъното на тавата предварително се намазва с олио.Тя трябва да е толкова голяма, че да може краищата да излизат от тавата.

 

 

 

готова кораСтъпка 6
Започвате постепенно да точите средните питки. Всяка една кора, след като е готова се поръсва с олио и натрошено серене.

 

 

 

завиванезавиване на кориСтъпка 7
Всяка кора се завива по начин, показан на снимките.

 

 

 

поставяне на коритеСтъпка 8
Корите се поставят в тавата за печене, като се подреждат по стените на тавата. Под всяка кора преди да я сложите, поливате по-малко мазнина.

 

 

 

последната кораСтъпка 9
Най-малката по големина кора се поставя в средата на тавата като покрива другите кори.

 

 

 

добавяне на лукаСтъпка 10
Лукът се изсипва по средата. Ако е останала вода, преди да го изсипете при корите, я изсипете.

 

 

 

завиване на най-голямата кораСтъпка 11
Краищата на най-голямата кора се завиват и похлупват всички кори.

 

 

 

готовия крумидарникСтъпка 12
Лука се поръсва отгоре леко с червен пипер. Крумидарника е готов да се постави във фурната. Така приготвената баница се пече до зачервяване на корите.

Може да се сервира като основно ястие. Добър апетит!

Zavedenia Web Design Casio