Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

карамфилЛечебни свойства:

Карамфилът помага на храносмилането, успокоява стомашни болки, стимулира апетита и дезинфектира. Използва се и при зъбобол. Маслото придобито от карамфил се използва като анестезиологично средство от хирурзите зъболекари и като съставка на пломбите. Понякога се препоръчва при диария и газове. Също така парче лимон с карамфил изгонва комарите през лятото.

Аромат:

Вкусът на карамфила е остро лют и леко горещ. Има силна миризма.

Употреба:

Карамфилът подобрява вкуса на десертите, печените ястия и пунша. Оставя приятно пикантен аромат, когато е прибавен към ястия с дивеч, птичи меса, червено зеле, маринати, варива и пушени продукти. Финият вкус на някои шоколади се дължи на карамфила, канелата и кардамома. Карамфилът се добавя в редица миксове от подправки като индийската Гарам Масала и арабския Бахарат. Подправката присъства и в Уорчестършир Сос.

Съхранение:

Карамфилът се предпочита цял, а не смлян тъй като етеричните масла се изпаряват много бързо. Прясно смлени карамфилчета се използват много често в рецептите на коледни сладки. На прах или цял, карамфила може да се запази за около 2-3 години, когато се съхранява в херметически затворен буркан на сухо и тъмно място.

Съвети за готвене:

Как можем да проверим дали карамфила, който сме купили е пресен и годен за употреба:
Налейте в съд вода и пуснете няколко карамфила. Ако те главата на карамфила изплува нагоре, а стъбълцето остане под водата, това означава, че той е добър. Ако карамфила застане вертикално във водата означава, че не е с добро качество.
Когато готвите с карамфил можете да го забодете в резенче лук, за да може след като ястието е готово по-лесно да отстраните карамфила.
Карамфила най-добре върви при правенето на пуншове. Ако използвате смлян карамфил, внимавайте с количеството му. Карамфилът си върви с подправки като пипер, кардамом и джинджифил.

Пунш с карамфил и ром:

Затоплете 1 четвърт червено вино. Добавете 1 и ½ чаша сладко полу – сухо вино, кората на един лимон, 8 карамфила, 1 пръчка канела и 6 супени лъжици захар. Оставете сместа на огъня и я премахнете малко преди да заври. Оставете я за около 15 минути. След това отстранете всички подправки и кората на лимона и добавете 1 чаша затоплен ром. Поднесете питието докато е горещо.

Zavedenia Web Design Casio