Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

дърво канела

Канелата и митовете

В “Хиляда и една нощи” Шехерезада разказва една невероятната легенда за произхода на канелата. Канелата, казва тя, расте на дъното на едно тайно езеро. Според една друга приказка, канелата се отглежда от птици, които събират подправката в техните гнезда. За да се сдобият хората с ценните канелени пръчици, птиците трябвало да бъдат застреляни в тяхното гнездо със стрели.

Лечебни свойства

Хипократ изтъква значението на канелата за медицината още през 500 г. пр.Хр. Олиото от канела е силно антисептично. То повишава циркулацията на кръвта в тялото и е добро за сърцето. Канелата се използва в парфюмерийната индустрия и производството на сапуни. Тя е важна съставка в някои ликьори.

Аромат:

Канелата има силен, деликатен и сладък аромат, но понякога нейния вкус е горчив.

Употреба:

Канелата със светъл цвят се смята, че е с най-добро качество. Колкото парчето кора е по-тънко, толкова и вкуса на канелата е по-добър. Канелата има много приложения. Тя се използва за сладкиши, кексове, шоколадови напитки, плодови сокове, греяно вино, чай и мед, и се добавя към мляко с ориз. В азиатската кухня е разпространено канелата да се използва като подправка към месни и рибни ястия. В безалкохолните напитки като кола и лимонада и в дъвките много често се съдържа олио от канела.

Канелата може да се използва при приготвянето на следните ястия: печени ястия, десерти, птичи меса, телешко месо, говеждо месо, ориз, зеленчуци, сосове, супи.

Съхранение:

Пудрата от канела е по-ценна от канелените пръчици. И двете трябва да се съхраняват на проветливо, тъмно и сухо място място.

За какво да внимаваме:

Олиото от канела произведено от кората може да предизвика дразнение на кожата. Затова се препоръчва олио направено от листата на дървото, което е подходящо за вани и масажи. То има отпускащо действие. С него могат да се лекуват стомашни болести или обтегнати мускули.

Zavedenia Web Design Casio