Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

босилек

Лечебни свойства:

Босилекът има успокоителен ефект върху нервната система. Запарка от листата му успокоява стомашните болки и помага при заболявания като язва, чернодробни и жлъчни заболявания, хронични астматични бронхити, емфизем, бронхиални спазми при деца и възрастни и при гадене. Помага за отделянето на мляко при родилките. Босилекът се е прилагал при лечението на депресия.

Аромат:

Босилека има сладко кисел  и леко лютив вкус. Добавен в ястията, той придава свеж аромат.

Употреба:

Босилекът е класическа подправка в италианската кухня. Песто, пица маргарита и салата капрезе са недовършени без тази подправка. Босилекът върви със салати, зеленчукови ястия и сосове.

В традиционната българска кухня се използва при готвене на говеждо месо и месо от гъска, зрял и зелен боб, картофено пюре, кисело зеле, в месни и зеленчукови бульони, при ястия със зеленчуци и при приготвяне на сосове (слагат се слагат се ситно нарязани пресни листа от босилек). Добавя се на варена, задушена риба и салата от кисели и пресни краставички, марината за дивеч, салата с домати, свински пържоли. Придава пикантен аромат на чорби с картофи и особено с лук. Пресни накълцани листа от босилек се слагат на ястия с риба, месо и яйца, а от босилек, копър и тарос (естрагон) се приготвя ароматичен оцет, с който се подправят сосове и салати. Изсушените семена от босилек могат да се смелят – те са подходяща подправка към сосове, които поднасяме с печено на шиш месо или към студено печено месо.

Съхранение:

Листата на босилекът се консумират или пресени или изсушени. По-хубаво е да си купите пресен босилек с корен, защото е по-ароматен и трае по-дълго. Изсушеният босилек има по малко наситен аромат. Той се складира в херметически затворен контейнер на тъмно и прохладно място.

За какво да внимаваме:

В големи количества босилекът е токсичен. Ето защо се изисква лекарско предписание, когато го използваме за лечение на заболяване.

Съвети при готвене:

Прибавяйте босилека малко преди да махнете ястието от котлона или фурната. По този начин запазва аромата си. Пресният босилек може да бъде нарязан на ситно и да се обърка с малко вода. След това се поставя във форма за лед да замръзне и може да се добавя към ястията.

Невероятно предложение за пестопесто от босилек

Измийте и изсушете две връзки босилек. Откъснете листата от стеблото и ги нарежете на лентички. Опечете 2 супени лъжици кедрови ядки без никаква мазнина и след това ги оставете да изстинат. Обелете 3 скилидки чесън и ги смачкайте. Объркайте всички продукти, така че да се получи пюре и добавете 1/8 чашка мазнина. Най-накрай добавете настърган пармезан. Добър апетит!

Zavedenia Web Design Casio