Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

За приготвянето на майонеза са нужни пресни яйца и доброкачествено олио — без утайка, с приятна миризма.

Жълтъците трябва да се отделят много внимателно. Разбиването им с олио и малко сол трябва да става в подходящ съд — порцеланов или от неръждаема стомана (за предпочитане с обло дъно), с помощта на дървена лъжица.

Прибавянето на олиото трябва да става на капки или на тънка струя, докато се подхване майонезата. След това може да се налива и по-голямо количество олио наведнъж (по 1 супена лъжица), но за да се поеме то постепенно от жълтъците, съдът трябва да се държи наклонен. Ново количество олио се налива само, ако предишното е напълно погълнато от жълтъците и сместа е гладка.

Прибавянето на олио продължава, докато майонезата се сгъсти като маслен крем (1 жълтък поглъща 60—80 г олио — кафена чашка).

Накрая майонезата се посолява допълнително и се подправя с лимонов сок или с винена киселина, а по желание и с горчица.

Майонезата става по-лека, ако се смеси с отцедено от водата кисело мляко в съотношение 3 части майонеза: 1 част мляко.

Освен само от сурови жълтъци майонезата може да се приготви и с прибавка на стрит варен жълтък.

При невнимателно разбиване при употреба на олио с ниска температура (под 12°С), което често се случва зимно време, както и при пресищане с олио майонезата се пресича.

Пресечената майонеза може да се поправи по следните начини:

1. В единия край на съда се капват няколко капки вода. На това място започва бъркането на майонезата в кръг в една посока, постепенно кръгът се разширява и се прибавя по малко от пресечената майонеза. Този прост начин не дава резултат само, ако домакинята е несръчна или майонезата е силно преситена с мазнина.

2.  Пресечената майонеза се прехвърля в друг съд, а първият се измива много добре, подсушава се с кърпа и се облива с белтък, който след това се изсипва. В този съд се слага по малко от пресечената майонеза и се бърка непрекъснато в една посока, докато стане гладка.

3.  В чист съд се разбива жълтък, като се прибавя на капки олио, докато се подхване нова майонеза. В тази майонеза се прибавя на части пресечената майонеза. По-нататък се постъпва, както при описаните по-горе начини.

Майонезата служи като основен сос, от който се приготвят много производни сосове, като зелен сос, сос «Тартар», горчичен сос и др.
Майонезата и производните й сосове се поднасят със студени ястия от зеленчуци, яйца, риба, птици, месо и др.

Zavedenia Web Design Casio