Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

Омлетите спадат към така наречените «а ла минути». Тяхното бързо приготвяне, разнообразието им,отличният вкус и хубавият им външен вид дават възможност да се задоволи и най-изтънчения вкус.

Омлетите биват: обикновен омлет (омлет натюр), омлет с плънка в омлет (мозайка). Те се поднасят в момента на приготвянето им.

Яйцата трябва да се разбиват непосредствено преди изсипването им в тигана, когато маслото е вече сгорещено. Те се разбиват с вилица или дълъг тел, докато жълтъкът и белтъкът се смесят добре . В никакъв случай жълтъкът и белтъкът не трябва да се превърнат в течност или в маса, подебна на пяна. Обикновено се разбиват по яйца на лице. По желание към яйцата нспосредствено преди изсипването им в тигана може да се прибави по 1 лъжица прясно мляко(за предпочитане сурово). Млякото придава лекота на омлета.

Тиганът, в който ще се пържи омлетът, трябва да е по-дебел. Тънкият тиган бързо се загрява, вследствие на което прегаря, а от това се разваля както вкусът, така и външния му вид. За омлет от 2 яйца е необходим средно голям тиган — 24—25 см в диаметър. Големият тиган е за предпочитане пред малкия. В малкия тиган пластът от яйца става по-дебел и за изпичането му е необходимо повече време, а от това омлетът става сбит и по-тежък.

Омлетът се пържи на умерено силен огън.

Маслото в момента, когато ще се изсипят яйцата, трябва да е силно сгорещено, но не прегоряло. Ако маслото не е добре сгорещено, то се смесва с яйцата и те залепват тук-там по дъното на тигана.

Посоляването на яйцата става в момента на изсипването им. Ако това стане по-рано, яйцата се оводняват.

Разбитите яйца се изсипват бързо в средата на тигана, та сами да се разлеят встрани, и веднага се разбъркват леко с уздутата част на вилицата, като се внимава да не се разкъсат на части. След няколко секунди тиганът се разклаща, за да се отдели омлетът от дъното.

Омлетът е готов, когато долната му страна добие хубав златистожълт цвят, а по горната не се виждат втечнени части. Той се сгъва в тигана и се изсипва в чинията така, че долната част да дойде отгоре.

За да добие лъскавина, омлетът може да се намаже леко с парче прясно масло, набодено на вилица.

Zavedenia Web Design Casio