Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

Подправки

September 29, 2009

А анасонАнасон Родината на анасоновото растение е Азия. В древните времена то се култивирало в страните на Средиземноморието. Тъй като анасонът се нуждае от слънчева светлина, растението расте предимно в южна Европа, Индия, Централна и Южна Америка. Анасонът съдържа до 6% етерично масло (с 80-90% анетол), 15-20% мазнини, белтъчни вещества, анасонова киселина, захар, горчиви вещества и др. Консумират се само семената на растението. То има приложение както при готвенето, така и като лечебно средство.  Прочетете още…

 

Б бахарБахар Бахарът е изсушеният плод на тропическо дърво, което вирее в Централна Америка и западните индийски острови. Смята се, че най-добрия бахар се отглежда в Ямайка, която е и един от най-големите световни производители на подправката. Единствено семената на растението се използват като подправка в кухнята, но и в медицината. Някои хора могат да има алергии към подправката, затова е препоръчително да се внимава при количеството на найната употреба. Прочетете още…

 

бял синап

Бял синап Родината на белият синап е в страните на Средиземноморието. Култивира се в Европа и най-вече в Германия и Франция, а през последните години и в Северна Америка, Индия и Китай. Растението има жълти цветове. От цъфтежа се образуват пашкули, в които се намират семената на белия синап. Малко преди семената да узреят, растението се събира и се суши. Семената се изваждат и отново се сушат. Белият синап има и лечебно приложение. Прочетете още…

 

босилекБосилек Босилекът идва от индийския субконтинент и по време на Римската Империя е пренесен в Италия. Босилекът може да вирее в места с тропичен и умерен климат. Колкото повече се огрява от слънцето, толкова и по-силен ще бъде неговия аромат. Наименованието „босилек” идва от гръцката дума означаваща „величествен”. В Индия босилекът е смятан за свещен и е бил използван при религиозни церемонии. Босилекът е едногодишно растение с големи тъмно зелени листа. В края на лятото растението цъфти с бели, розови и лилавики светове.  Прочетете още…

 

В

Г градински чайГрадински чай Градинският чай се разпространява в цяла Централна и Източна Европа още през 9 ти век. Той има дебели, покрити с власинки листа и расте на височина 50-100 см. Листата имат горчив вкус. Сушат се лесно. Нуждае се от много слънце, завет и варовита градинска почва. От месец октомври градинският чай трябва да се пази от студа с торф. Засадим ли градинския чай през май, можем да го берем през август. През юни и юли цъфти с бледосини до розово – виолетови цветчета. Не трябва листата да се берат твърде късно наесен. Прочетете още…

 

Д dafinov listДафинов лист Дафиновото дръвче произхожда от Азия и след това е разпространено по цялото средиземноморско крайбрежие от Турция до Испания и Мароко. То се култивира и в САЩ и в югозападните райони на Русия.Когато цъфне дървото, цветовете му след това се превръщат в синьо-черни плодчета големи колкото лешник. Те се използват за производството на ликьори и балсами. Дафиновия лист може да предизвика алергии при лица, които са по-сензитивни на тази подправка. Ето защо е препоръчително да се внимава с количеството при употрбата му.  Прочетете още…

 

Е естрагонЕстрагон Родината на естрагона най-вероятно е централна Азия или по-скоро Сибир. Тази подправка е позната в Европа още от средните векове и сега се култивира в цялото северно полукълбо. У нас е по-позната като тарос и е разновидност на белия пелин. Цъфнал естрагон е почти невъзможно да се срещне. При готвене може да се изпозлват както листата на растението, така и стъблото му. Освен в кухнята той има е медицинско приложение. Френският естрагон е най-близката подправка до естрагон, но неговия вкус е малко по-горчив и затова не е толкова популярен. Прочетете още…

 

Ж

И индийско орехчеИндийско орехче Индийското орехче е сушена костилка от плода на вечнозелено дърво. От него се получават две подправки: индийско орехче или мускатово орехче и мускатов цвят. Дървото произхожда от Нова Гвинея, но днес се отглежда предимно в Индонезия, Западна Индия, Мадагаскар, Мавриций и Бразилия. Дървото може да живее около 100 години. Дървото започва да ражда плодове след осемта си година от живота и спира след 15 година. Индийското орехче има и лечебни свойства, освен че се използва като подправак към някои ястия. Прочетете още…

 

К карамфилКарамфил Родината на карамфила е Индонезия и по-точно Молукас – „Островът на подправките”. Днес дървото расте и в Мадагаскар, Танзания, Шри Ланка и Малайзия. Дървото има червени цветове и вечнозелени листа. След като цветовете придобият светло червен цвят се откъсват, отделят се от стъблото и се оставят да се сушат на слънце. Така цветовете придобиват кафяв цвят. Карамфила е богат на етерични масла. Освен за подправка, той се използва и като лечебно средство. В Индонезия карамфила се прибавя към тютюна за пушене в известните keretek цигари. Прочетете още…

 

дърво канела

Канела Родината на канелата е Цейлон (по-известно днес като Шри Ланка). Страни като Индонезия, Мадагаскар, Централна Америка и Карибите също са производители на канела. Производството на канелените пръчици изисква много време. Първо, кората на дървото се обелва и се навива на вързоп. Така направените вързопчетата се покриват и се оставят да ферментират. След период от 1-2 дена вътрешните и външните слоеве на кората се махат, и останалата кора се оставя да изсъхне на слънцето. Така краищата на кората се завиват. Отделните парчета кора се навиват, за да се получи пръчица канела. Прочетете още…

 

ким

Ким Кимът е една от най-старите подправки в Европа. Още през Неолита хората подправяли ястията си с него. Растението се среща диворастящо в Европа, Северна Африка, Западна Азия и Индия. Днес то се култивира основно в Холандия, Полша и Унгария. Кимионът е двугодишно растение. Цветовете се променят в семена, които след това се събират и сушат. Съдържа етерични масла и лимонин, които оказват влияние и върху неговия отличаващ се вкус. Прочетете още…

 

 

кимион

Кимион За родина на растението се смятат регионите около източното Средиземноморие. Днес то се култивира предимно в страните на Северна Африка и Средния Изток, Индия и Мексико. У нас расте из ливади, горски поляни в предпланинския и планинския пояс в цяла Югозападна България и в Западна и Средна Стара планина, в Западните и Средните Родопи, Рила и Пирин до 1600 м надморска височина.Цветовете на растението, които са бели на цвят се развиват в плодове. На външен вид кимионът много прилича на кима. Черният кимион е с тъмно кафеникъв цвят и се използва и като подправка и като билка.Прочетете още…

 

seedКориандър Тази подправка е позната в Южна Европа и Западна Азия от много дълги години. Днес кориандърът се разпространява и в средиземноморито, на Балканите, в Холандия, Русия, Индия и Америка. Цветовете на растението са бели на цвят и се развиват в жълто-кефяви плодове. Семената се изушават и смилат след като съберат. Консумират се както листата и семената на растението, така и неговите корени. Кориандъра наподобява копъра и затова могат да бъдат объркани. Прочетете още…

 

 

Л

М майоранаМайоранa Майоранaта идва от страните на източното Средиземноморие. Въпреки това в древните времена бил използван във всички региони около средиземно море.  Основно подправката се култивира в Испания, Франция и Германия. Ароматът на майорана е по-силен, когато се отглежда на силна слънчева светлина. Използва се както в кухнята за приготвянето на определен вид ястия, така и като лечебно средство. В растението се съдържат етерични масла, горчиви вещества, танин и терпенин, които повлияват на неговия аромат и вкус. Прочетете още…

 

Н

О

П

Р риганРиган Родината на ригана е в страните на Средиземно море и може да расте във всички региони на средните ширини. Както и за други растения, колкото повече ригана се огрява от слънцето, толкова по-силна ще бъде неговата миризма. Съдържа етерично масло, танини, минерални соли, витамини А и С. Риганът и майоранат са много близки, но не се комбинират добре при готвене. При готвене се използват листата на растението. Освен, че има качества като подправка, риганът има и лечебни свойства. Прочетете още…

 

розмаринРозмарин Родината на розмарина е регионът около Средиземно море, където растението е диворастящо и до ден днешен. Култивира се в Испания, Франция, Северна Африка и САЩ. Розмаринът обича слънце и не се нуждае от прекалено много вода. Консумират се неговите листа. Освен при приготвянето на ястия, подправката има и лечебни свойства. Листата на розмарина са тънки и приличат на иглички. Имат аромат подобен на смола. Цъфти с лилави цветове. Съдържа етерични масла, танин, горчиви вещества, растителна смола, сапонини и флавоноиди, които придават и специфичния вкус на розмарина. Прочетете още…

 

С седефчеСедефче Седефчето е типично растение за Средиземноморието. Няма твърди доказателства дали римляните първи са почнали да използват седефчето или това са били бенедиктинските хора. Неговите листа са перести и сиво-кафяви. Растението има жълти цветове. Неговият аромат се дължи на голяма доза етерични масла, танин и леко горчиви вещества в неговото състав. Консумират се неговите листа. Има и лечебни свойства. Тъй като може да предизвика алергии, се препоръчва да се внимава с неговата консумация. Прочетете още…

 

сусамСусам Сусамът е едно от най-старите култивирани растения в света. Той е известен в Месопотамия между реките Тигър и Ефрат, Индия и Африка още преди сто години. Растението се разпространява в Китай, Япония и страните около Средиземно море. Култивира се в Турция, Индия, Китай, Еквадор, Хондурас, Никарагуа и Мексико. Цветовете са му бели или винено червени на цвят. Консумират се семената му. Използва се, както в кухнята, така и в природната медицина. В семената му се съдържат около 50 % мазнина, 20-40 5 протеин и голямо количество витамин Е. Също така, те са богати на калций, желязо и магнезий. Прочетете още…

 

Т

Х

Ц

Ч черен кимионЧерен кимион Родината на черният кимион е в страните на Източна и Южна Европа. Днес подправката се култивира основно в Индия, Египет и Турция. Въпреки че, наименованието подсказва сходство с кимиона и кима, двете подправки нямат нищо общо с черния кимион. В семената му се съдържат линолейна киселина и сапонин. Семената на растението наподобяват сусамените семена. Използват се само семената на растението като те могат да се добавят към ястия както цели, така и изсушени и смлени в зависимост от рецептата. Черният кимион има и терапевтично приложение. Прочетете още…

 

черен пипер

Черен пипер Родината на черният пипер е горите на Индия. Култивира се предимно в Индия, Индонезия, Малайзия и Бразилия. Пиперър расте под формата на плод на едно вечнозелено дърво. В зависимост от това колко са узрели плодовете могат да бъдат със зелен или червен цвят. Черният пипер се ипзолзва единствено като подправка. Препоръчително е да се внимава с него, тъй като може да предизвика алергии при някои хора. В кухнята за приготвянето на ястията се използват изсушени плодове, смляни плодове или мариновани. Прочетете още…

 

Чесън

Най-вероятно родината на чесъна е западните райони на Азия. Днес той се отглежда във всички части на света с умерен и субтропичен климат. Чесънът е един от най-употребяваните аромати в повечето кухни и присъства във всеки кухненски шкаф. Прочете още…

 

Чеснова трева

От стотици години насам чесновата трева расте в Азия. Роднините на чесновата трева са ситният лук и чесънът. По-далечни роднини на растението са лукът, копърът и дивият чесън. Прочетете още…

 

 

чубрица

Чубрица Родината на чубрицата е от източните региони на средиземно море до Иран. Днес подправката се култивира в Централна и Южна Европа, Източна Азия, Индия, Южна Африка и Северна Америка. Нейните листа са тъмно зелени на цвят. Цветовете на растението са в светло лилаво или розово. Билката се къса преди да цъфне, защото тогава нейния аромат е най-остър. Чубрицата може и да се приеме като натурален пестицид. Така например, посадена около други растения, тя ги предпазва от появата на листни въшки. В кулинарията се използва цялата надземна част на растението. Има и лечебни приложения. Прочетете още…

 

Ш

Zavedenia Web Design Casio