Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

Филип Панчев

October 23, 2009

Представяне
главен готвач на ресторант Глобус Филип ПанчевНастоящият главен готвач на ресторант Глобус, Филип Панчев, е родом от град Пловдив. Само на 29 години и вече има 11 години стаж в професията. Придобива опит от работата си като готвач в София, Пловдив и Кипър. Филип също така е член на Българска Асоциация на Професионалните Готвачи.

1.Чувставаш ли се успял в професията?

Донякъде да ,донякъде не. Бих искал да се развия в професията си още повече.

2. Натрупал си доста опит, можеш ли да кажеш кое е най-важното за един главен готвач?

Дисциплината – както лична, така и в кухнята. Естествено и уменията да сготвиш вкусна храна и да съчетаваш продуктите.

3. Защо избра тази професия?

Съвсем случайно попаднах в ресторант. Не съм завършил такава специалност, но имам много завършени курсове и квалификации в България и чужбина.

4. Какво научи при специализациите в чужбина?

Най-важното е дисциплината и организацията на работата, както и съхранението на продуктите. Впечатли ме качеството в самите ресторанти.

5. Лесно ли се приемат новите неща в България?

Според мен българинът е един от най-капризните клиенти. Мисля, че в България няма култура на хранене и от там не познаваме много от продуктите, техния вкус и изискванията към храната често пъти са самоцелни. За това в моите рецепти, се стремим да предлагаме по по-опростен начин имената на ястията, за да могат да са по-разбираеми и достъпни за всеки клиент.

6. Какви са твоите кулинарни предпочитания?

Фен съм на средиземноморската кухня, която е изключително добре приемана в цял свят. Обичам всякаква риба и зеленчуци.

7. Успяваш ли да съчетаеш мениджърските задължения с работата на главен готвач?

Много трудно. Причината е, че работата на главния готвач е много отговорна и без подходящия екип нещата се получават много трудно. За сега съм имал късмета да попадна на добри професионалисти. Работили са в България и в чужбина и са млади хора. Това ми помага изключително много.

8. Какави са плановете ти занапред?

Лично за мен гледам да съм винаги на ниво, както в кухнята, така и извън нея. Имам амбициите за собствен ресторант с удобна обстановка и добра храна.

9. Можеш ли да дадеш някакви съвети за здравословно хранене?

Минимум 5 пъти на ден да се ядат зеленчуци и плодове и нямате никакъв проблем. :)

Рецепти

бон филе от еленско месоБон Филе от еленско месо

Приготвил Филип Панчев
Продукти: бон филе от еленско месо, картофи, билки

Снимки
главен готвач на ресторант Глобус Филип Панчевглавен готвач на ресторант Глобус Филип Панчев

Zavedenia Web Design Casio