Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

Андрей Стоилов

September 28, 2009

ПредставянеАндрей Стоилов По настоящем Андрей Стоилов е главен готвач в хотел Метрополитън София. Той е носител на няколко титли за България от международни състезания. През 2006 г. е награден със златен и сребърен медал от кулинарния фестивал в град Ниш /Сърбия/. През 2008 г. получава сребро от Евро-Азия Фестивал в гр. Екатерининбург-Русия и две бронзови отличия от кулинарна Олипиада в Ерфурт-Германия. По време на последните Кулинарни Олимпийски игри през 2008г. в град Ерфурт-Германия Андрей Стоилов е капитан на отбора. Миналият месец получава златен медал от скариадата в град Лясковец. Освен служебните си задължения като главен готвач, Андрей заема и поста на заместник-председател на Българска Асоциация на Професионалните Готвачи.

1. Чувставаш ли се успял в професията? Все още не или поне не докрай. “Успял” означава да работиш по-спокойно и уютно в собственото си заведение.

2. Натрупал си доста опит, можеш ли да кажеш кое е най-важното за един главен готвач? Натрупал съм опит близо 17г. Най-важното за един главен готвач е дисциплината. Уменията не са вродени. Човек се научава, т.е. за това трябва да умееш да слушаш, да мислиш и след това с действията си да получиш добър резултат.

3. Защо избра тази професия? Още като малък родителите ми ме насочиха към нея и отраснах с тази мечта. Те не се занимват с кулинария, но казаха: “Готвач ще те правим и това е”. Майка ми Йорданка имаше кулинарен талант и самостоятелно се развиваше. От нея може би съм наследил някои качества.

4. Какво научи при специализациите в чужбина? Научих, че хората там рабоят повече от нас. Абсолютно реално е. Аз съм от поколението, което завърши образованието си при социализма … учеха ни, че сме много трудолюбиви. В последствие се оказа обратното. В самата професия постоянно се уча, например какви продукти се ползват, защо и как. Винаги се научава адски много.

5. Лесно ли се приемат новите неща в България? Да. Наистина лесно се приемат, но трябва да бъдат по-умерени и не толкова екстравагантни за вкуса на българина, тъй като това може да ни изиграе лоша шега, понякога може и да загубиш клиенти вместо да печелиш нови.

6. Какви са твоите кулинарни предпочитания? На първо място националната ни кухня. Италианската кухня също много ми харесва, а доста често прибягвам и към азиатските аромати.

7. Успяваш ли да съчетаеш мениджърските задължения с работата на главен готвач? Отговарям за 20 човека, цялото движение на стока, храна, обурадване. За да бъдеш главен готвач не можеш да работиш 8 часа. Трябва да си преди всички и после след тях, за да установиш как са възприели гостите храната, как е минало, има ли проблеми и т.н.

8. Какави са плановете ти занапред? Не съм мислил. Бих желал да опитам със собствен бизнес (мечтата на всеки готвач) и да донасям още медали и титли за българския трибагреник.

9. Можеш ли да дадеш някакви съвети за здравословно хранене? Не се хранете късно вечер. Избягвайте храни с високо холестеролни продукти. Употребявайте при готвене по-високо качествени мазнини, като маслиновите мазнини, лен, коноп… Хранете се според сезона. Например през зимата няма смисъл да купувате турски домати. По-добре да ядем туршии.

Рецепти филе миньон

1. Филе миньон

 

 

 

2. Агнешки котлет с ментово желе и дроб сарма рецпета на Андрей Стоилов продукти: агнешки котлет, ориз, заленчуци

 

 


3. Картофена салата с праз и печен кимион рецепта на Андрей Стоилов продукти: картоф, ябълка, зеленчуци

 

 

Снимки Андрей СтоиловАндрей СтоиловАндрей СтоиловАндрей СтоиловАндрей Стоилов
Метрополитън


Zavedenia Web Design Casio