Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

Майорана

June 15, 2011

майоранаМитология:

Египтяните, гърците и римляните използвали майорана, за да подправят вкуса на виното с надеждата, че това ще засили тяхната потентност. Името майорана най-вероятно произлиза от арабската дума marjamie, което означава „несравним”.

Лечебни свойства:

Билкарите от средновековието, че почти всички болести могат да бъдат лекувани с майорана. Тъй като подправката спомага за храносмилането, добре е да я прибавяте към по-мазни ястия като такива от гъши месо и свинско.

Аромат:

Вкусът на майораната е пикантен, леко остър и силно ароматен. Нейната миризма е изключително силна.

Употреба:

Традиционно, майораната се добавя към пушените храни. Върви с бобени култури, супи от грах, картофена супа, смляно месо, овнешко и свинско месо. Подправката подобрява вкуса на салатите, различни зеленчукови ястия и печени картофи.

Съхранение:

Когато е пресен, майорана се съхранява, завит във влажна кърпа, в подходяща кесийка в хладилника. Когато е изсушен, той се съхранява в херметически затоврен буркан на тъмно и прохладно място.

Съвети за готвене:

Майораната върви с мента, дафинов лист и хвойна. Тя трябва да се добавя към храната малко преди ястието да се свали от огъня.

Божествен специалитет с ябълки

Нарежете на кубчета 2 глави лук и леко ги задушете в масло докато получат златист цвят. Нарежете на кубчета около 300 г суха наденица и добавете към лука. Обелете половин кг ябълки и ги нарежете на тънки парчета. Задушете ги и тях в масло и отделен тиган. Добавете 3 супени лъжици стафиди, мед и сол и пипер. Измийте 1 клонче майорана, отделете листата и ги нарежете на ситно. Поставете ябълките в чиния, добавете отгоре наденичките и гарнирайте с майорана.

Zavedenia Web Design Casio