Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

Ким

June 15, 2011

КимМитология:

В средните векове хората вярвали, че семената от ким могат да прогонят духовете и демоните.

Лечебни свойства:

Подправката спомага за храносмилането и се използва за лечение на стомашни газове. За целта можете да приготвите отвара от 2 чаени лъжици ким и 1 чаша вода. Семена от ким се накисват в гореща вода за около 5 минути и след това водата се прецежда. Всеки ден се пият по 2-3 чаши след ядене. Също така чай приготвен от равни пропорции от ким, копър, анасон и изсушена коприва може да стимулира отделянето на мляко при кърмачките.

Аромат:

Кимът е с пикантен, ароматен и леко горещ вкус подобен на лимона.

Употреба:семена от ким

Подправката е най-добре да се използва самостоятелно и рядко се комбинира с други подправки. Използва се за подправка на ястия със зеле. Слага се най-често в трудносмилаеми и мазни ястия – свинско месо, гъски, патици, зеле. Задно с това ароматът му върви на варени картофи, сосове, супи. Слага се и на хлебни изделия, в сирена, извари и други млечни продукти, в колбаси и консерви с месо.

Съхранение:

Семената на кима се намират както смлени, така и цели. Те губят бързо аромата си и затова ги съхранявайте в затворен буркан на сухо и тъмно място.

Съвети за готвене:

Младите листа на кима също могат да се консумират. Най-добре вървят с хранителни салати. Семената от ким трябва да се смелят в мелачка, за да пуснат аромата си.

Zavedenia Web Design Casio