Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

Кимион

June 15, 2011

кимионМитология:

Египтяните поставяли кимион в пирамидите където били погребвани фараоните. По това време най-вероятно подправката била смятана за лекарство. Римляните я използвали вместо пипер и я добавяли към тестото за хляб. Сега масло от кимион се използва в някои ориенталски парфюмерии.

Лечебни свойства:

Консумацията на кимион оказва положително влияние върху храносмилането. Народната медицина го препоръчва като газогонно, жлъчегонно и нервно успокоително средство и за увеличаване на млякото у кърмачките във вид на запарка обикновено с други подобни лекарствени средства.

Аромат:

Вкусът на кимиона е приятен, свеж и силно ароматен.

Употреба:

Кимионът се използва най-много в арабската, латино американската и източната кухня. Използва се за ароматизиране на тестени изделия, при приготвяне на ястия от смляно месо, на кисело зеле с месо, зеле с ориз, скара, солени бисквити. Плодовете на кимиона влизат в състава на кърито и на “гарам масала”.

Съхранение:

Под формата на семена, кимионът може да бъде запазен повече от една година, но трябва да се съхранява в херметически затворен буркан на сухо и тъмно място. Когато е смлян неговите аромат и вкус бързо се загубват.

Съвети за готвене:

Кимионът е може да се използва заедно и с други подправки, но трябва да се внимава в количеството тъй като вкусът му е много силен. За да усилите вкусът на подправката можете да го запечете в горещ тиган без мазнина.

Zavedenia Web Design Casio