Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

индийско орехче

Митология:

Трудно е да се определи от колко години индийското орехче се използва като подправка. Смята се, че още древните хора са го познавали, тъй като са намерени костилки в египетските гробници. Въпреки това все още не е доказано дали те са го използвали като подправка, като лекарство или за окултни цели. Подобно на канелата и карамфила, индийското орeхче е било сред най-скъпите подправки през 17 и 18 век.

Лечебни свойства:

Индийското орехче заема основна роля в народната медицина. Някои хора вярват, че ако се носи като амулет или в джоба, човек ще бъде защитен от зли сили. Дори днес индийското орехче играе важна роля в хомеопатията.

Аромат:

Индийското орехче има силен сладникав вкус. Ароматът на сушената кора от индийско орехче обаче е по-мек. Кората винаги може да замести индийското орехче, но никога обратното.

Употреба:

Индийското орехче се използва за подправка на всички пикантни ястия: пюре от картофи и крем супи от спанак или карфиол. Също така може да се добави и към гъсти зеленчукови супи, леки сосове, яйца, рибни и месни ястия. То е традиционна подправка за сладки ястия като яйчени кремове, пудинг, компоти, коледни сладки и пуншове.

Съхранение:

В магазините може да се намерят както цели костилки индийско орехче, така и смлени. Когато е на прах, с подправката по-лесно се работи и затова е по-често срещана. Индийското орехче се съхранява в херметически затворени бъркани на тъмно и сухо място.

За какво да внимаваме:

1-6 чаени лъжици индийско орехче може да бъде отровно. Това, което се съдържа в подправката наподобява съставките на мескалина и амфетамина и може да промени съзнанието на човек и дори да предизвика смърт.

Съвети при готвене:

При готвене най-добре е да използвате щипки индийското орехче. Използвайте го умерено, тъй като ястието може да придобие сапунест вкус. Ароматът на индийското орехче е най-силен, когато се настъргва, затова можете да си закупите ренде специално за целта. Когато е затоплено, индийското орехче губи своя аромат. Ето защо подправката се добавя чак след като ястието е сготвено.

Рас Ел Ханут (Ras el Hanut)

Рас ел ханут е микс от подправки типичен за страните от Северна Африка. Приготвя се от кора от индийско орехче, индийско орехче, черен пипер, кардамом, галангала, бахар, розови пъпки, лавандула и канела. Може да се довят и джинджифил, куркума, черен кимион, касиа (вид канела) и копър. Всеки арабски търговец на подправки има свой метод при приготвянето на този микс от подправки и най-често той се използва за овкусяване на ориз, кускус, марокански и туниски варива.

Zavedenia Web Design Casio