Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

Дафинов лист

June 15, 2011

dafinov list

Дафиновият лист и митологията:

Листата на дафиновото дърво, известни като лавров венец са били смятани за символ на победата в бокса. Римските военни командири били окичвани с лаврови венци при победи в битки. Дафиновия лист е свещен за гърците и много често са били пренасяни в жертва на бог Аполон. Гърците използвали дафиновите листа и за други цели: свещеничката на Делфи предсказвала с дафинов лист в уста. При консумацията на големи количества, дафиновите листа водели до състояния на транс и разстройства на съзнанието. През средните векове много билкари предписвали дафинови листа за лечение на бъбреци и стомашни болки. Смятало се, че дафиновият лист може да излекува чума.

Лечебни свойства:

Есенция и балсам приготвени от дафинови листа се използват за лечението на ревматизъм и за отблъскването на насекоми. Маслото приготвено от плодовете на дафиновото дърво лекува навяхвания и контузии. Прилагано външно, то помага и за облекчаване на колита при бебетата. Дафиновите листа има и антибактериални свойства.

Важно:

В големи количества дафиновият лист, особено когато се пие на чай, може да предизвика чувство за въртеж и замайване.

Аромат:

Вкусът на дафиновите листа е остър, ароматен, лютив и леко горчив. Свежите листа са изключително горчиви.

Употреба:

Дафиновият лист върви към всички кисели ястия като желе с риба или месо, кисело зеле, мариновано червено цвекло, малки краставички, мариновани краставици, мариновани бобени зърна, зелени домати и херинга. По-специално, подправката се добавя към дивеч, говеждо месо, рибни маринати, ястия с картофи, всички тъмни печени сосове, рагу, гулаш и различни варива.

Съхранение:

Пресни дафинови листа е най-вероятно да се намерят през летния сезон. Качествените дафинови листа са без дръжки, зелени, сухи и не наранени. Счупения дафинов лист загубва аромата си много бързо. Дафиновите листа е хубаво да се съхраняват на тъмно и сухо място. Свежите листа могат да се съхраняват в хладилник за няколко седмици.

Съвети за готвене:

Дафиновият лист оставя силен аромат, когато бъде счупен или нарязан на парчета. Дафиновият лист винаги трябва да се готви заедно с приготвянето на ястието и се изважда преди сервирането. Той най-добре върви с подправки като черен пипер, синапови семена и хвойна.

Zavedenia Web Design Casio