Храна и рецепти

рецепти готварски, кулинарни рецепти и готвене

Анасон

June 15, 2011

анасонМитология:

Още преди 3 500 години, анасонът се е използвал и като подправка, и като лекарство. Египтяните използвали неговите листа и семена. Анасонът се е разпространявал през страните на Средиземно море и дори достига до Централна и Северна Европа благодарение на монаси. Един известен обичай в Ориента бил да се дъвчат анасонови зърна след основното ядене. От друга страна римляните имали специален десерт подправен с анасон целта, на който била да освежи дъха им и да подпомогне храносмилането. В древните времена анасонови семена били използвани в козметиката. Смятало се също така, че анасонът повишава потентността.

Лечебни свойства:

Анасонът подпомага продукцията на жлъчна течност и помага при храносмилането особено след консумацията на тежки и мазни ястия. Използва се като газогонно и загревателно за стомаха и червата средство, против спазми и колики. Той подсилва сърцето и респираторните органи и успокоява нервите. Възбужда млечните жлези и увеличава млякото у кърмачките. Анасоновото масло отблъсква комарите и предизвиква мускулна парализа при паразитите.

Аромат:

Анасонът има приятно сладка и ароматна миризма. Растението е с пикантен и свеж вкус.

Употреба:анасонови семена

Анасонът се използва за подправка на коледни сладки, хляб и сладкиши. Прибавен към сладки ястия като плодова салата, сладко от сливи, компот от ябълки и круши подобрява значително техния вкус. Употребява се най-вече при приготвянето на спиртни напитки – българската ракия, френската pastis, Pernod и Ricard, гръцката узо, испанската ojen, италианската anesone, арабската arrak и египетската kibib и в бонбонената индустрия.

Съхранение:

На пазара могат да се намерят както цели семена анасон, така и смлени. Подправката може да запази аромата си за около 1 година, ако се съхранява в херметически затворен буркан на сухо, прохладно и тъмно място.

Съвети за готвене:

Преди да използвате анасонът, смелете семената му в мелачка. Поради силния им аромат и специфичен вкус те се слагат пестеливо в ястията. Анасонът не се комбинира много добре с други ароматни подправки. Най-добре е да го използвате самостоятелно.

Опитайте!

Анасонови ореховки

1. Затоплете фурната на 200 градуса.
2. Разбийте белтъците на 2 яйца. Постепенно добавете 7 супени лъжици захар.
3. Добавете 3 супени лъжици настъргана лимонова кора и 1 чаена лъжичка анасон.
4. Изсипете сместа в шприц за сладкиши. Изберете звездовидна формичка за шприца.
5. Постепенно започнете да оформяте малки купчинки, като предварително сте поставили хартия за печене покрита с лист за печене.
6. Поставете ги във фурната и ги печете около 1 ½ .
7. Преди да ги поднесете ги оставете да изстинат.

Zavedenia Web Design Casio